maandag 23 mei 2011

21 mei: BAM! smaakt naar meer

De zon, goedgeluimde muzi­kanten en artiesten en 10.000 bezoekers maken BAM!-festival tot een feest­je. Zelfs Hans Dulfer heeft het goed naar z’n zin.
Wat een uniek festival en wat een geweldi­ge formule. Huur het Prins Bernhard­plantsoen af en zorg ervoor dat er voor iedereen wat te doen is. Bel­len blazen en schmink voor de kleintjes en lekkere muziek voor de iets ouderen. En heel veel ande­re dingen. Dat zijn de ingrediën­ten van BAM!

De sfeer zaterdagmiddag in het plantsoen is superrelaxt. Wat wil je ook: het weer is perfect voor dit festival. Op het grote podium kon­digt Henk Nijhof de artiesten aan.

Het publiek staat rustig te kijken of ligt languit in het gras. Pilsje of een glaasje wijn erbij: zo is het le­ven niet verkeerd op een zaterdag­middag in Hengelo. Een enkeling vindt het zelfs zo gezellig dat er een stickie wordt opgestoken, te oordelen naar de reuk. „Dit is toch geweldig”, zegt een moeder tegen een andere moeder. Hun kinderen zijn aan het spelen en de vrouwen nippen aan een wijntje.

De veiligheidsmaatregelen zijn streng bij binnenkomst van het park. Veel tassen moeten open. En wie zelf water of andere drank wil meenemen moet afscheid nemen van de fles. Drank is ‘binnen’ te koop.

Er zijn standjes van Tactus, de in­stelling voor verslavingszorg. „Hou het fris”, is de boodschap van de preventiemedewerkers. Alcohol op jonge leeftijd tast je hersenen aan. „ Jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn onze doelgroep”, zegt Kla­rine Buist van Tactus. „We probe­ren hier echt met de jongeren in gesprek te gaan.” Bij een andere marktkraam probeert Sara van den Oever haar zelfgemaakte stof­fen beesten te verkopen. „ Ze zijn allemaal verschillend”, zegt de maakster.

Foto's: Wouter Borre

Op acrobatische wijze laten ver­schillende mensen zien wat capoei­ra is. Een mevrouw - „ik kom uit Brazilië en woon in Hengelo” ­overhandigt iedereen die er meer van wil weten een A4’tje. Capoei­ra is een mis van martial art, spel en cultuur uit Brazilië, uitgevon­den door slaven. Fraai uitgedoste fi­guren wandelen door het publiek. En de post-it-meisjes van de orga­nisatie zijn aardig naar iedereen. Ze voorzien de gele stickertjes van een aardige tekst - ‘leuk dat u er bent’ of ‘mooie blouse’ - en beplak­ken de bezoekers. Terwijl zondag het park weer net­jes wordt gemaakt zijn MarcWe­ber en Bart Timmerman van de or­ganisatie meer dan tevreden. Met 10.000 bezoekers zijn er misschien net ietsje minder mensen geweest dan vorig jaar. „Maar we hebben wel meer omzet gedraaid.” Niet onbelangrijk natuurlijk, want het festival is gratis toegankelijk. Vol­gend jaar weer? „ Absoluut”, zegt Weber. „ Als het aan mij ligt met de Bataafse Kamp erbij.”

Swingende Ebeling en wandelende Dulfer

Cool Genius
Het swingt de pan uit. De combina­tie Arthur Ebeling en Fay Lovsky is perfect. Ebeling op elektrische, Lo­vsky op akoestische gitaar. „ Dit is een geheel ongepast lied”, zegt Ebe­ling aan het begin van hun optre­den. Twee tellen later zetten ze bei­den ‘ Baby it’s cold outsite’ in. Maar een paar nummers later zingen ze ook ‘It’s too damn hot’.

Groot verschil met de vorige edi­ties van BAM!: de dip rond etenstijd die er de vorige keren was ontbreekt nu. Mede-verant­woordelijk daarvoor is Hans Dul­fer. De saxofonist heeft er duidelijk zin in, hier in het plantsoen. Hij speelt veel langer dan gepland en loopt zelfs door het publiek. Ook slotact Bertolf is top. Tijdens het optreden gaat het even mis met de stroom. Maar de kortsluiting wordt snel ongedaan gemaakt.

Bron: TC Tubantia 23 mei 2011

Geen opmerkingen: