vrijdag 21 mei 2010

Reinier de Rooie, de nieuwe stadsdichter van Hengelo!

Donderdagavond 20 mei heeft wethouder Mariska ten Heuw bekend gemaakt dat Reinier de Rooie is gekozen als opvolger van Fred van de Ven, de eerste officiële stadsdichter van Hengelo.
De wethouder maakte dat bekend tijdens een feestelijke avond in Bibliotheek Hengelo. Reinier de Rooie gaat twee jaar lang poëtisch commentaar leveren op gebeurtenissen in onze stad en brengt poëzie onder de aandacht van burgers en bestuur.

De jury koos Reiner de Rooie omdat hij met hart en ziel aan de poëzie verpand. Is poëzie. Tot nog toe kende Hengelo hem vooral als organisator van poëzie-evenementen en als lid van de groep die het initiatief naam om in Hengelo een stadsdichter aan te stellen. In zijn inzending laat hij zien dat hij zelf ook kan dichten. Met veel waardering heeft de jury de gedichten gelezen. Het zijn krachtige en uitgesproken gedichten; gedichten met gal en humor. De dichter karakteriseert zijn huidige werk ook zelf als cynisch.

Juryrapport
Het volledige juryrapport is hier te lezen.

Reinier de Rooie (1961)
Reinier de Rooie (pseudoniem van Reinier Tammel) is Hengeloër van geboorte. Hij was leerling van de Anninksschool, De Bataafse Kamp, de Fotovakschool, de AKI e voetbalde bij ATC en Achilles. In de jaren ’80 en ’90 publiceerde hij drie dichtbundels: De vreemdeling verlangt, Het lied van de kinderlokker en Wederiks ingewand. Momenteel werkt hij aan een vierde bundel: Nanoen. N een afwezigheid van 25 jaar is hij in 2006 weer teruggekeerd naar Hengelo, waar hij werkzaam is als beheerder en programmamaker van de Kunst sociëteit Lambooijhuis. In dat kader was hij organisator van de poëziemanifestatie Hengelo (O) Hoort!. Hij liet talrijke dichters naar Hengelo komen om uit hun werk voor te dragen. Hij treedt geregeld op bij poëziemanifestaties en publiceert gedichten in verschillende literaire tijdschriften. Hij was in 2007 initiator van het Stadsdichterschap Hengelo


Afscheid Fred van de Ven
Tijdens deze bijeenkomst werd ook afscheid genomen van de eerste stadsdichter van Hengelo, Fred van de Ven. Hij heeft tijdens zijn benoemingsperiode 2008 – 2010 het stadsdichterschap de betekenis en zwaarte gegeven die het verdient. Een stadsdichter biedt een verrassende kijk op actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hengelo en weet daaraan een vorm te geven waaruit betrokkenheid met Hengelo en de Hengeloërs naar voren komt. Met zijn gedichten heeft Fred van de Ven de toon gezet, door velen gewaardeerd.

“Hengelo, o hoe….. Een stadsdichter zoekt een podium”, is de titel van de dichtbundel die speciaal ter gelegenheid van zijn afscheid deze avond officieel werd gepresenteerd.

Fotoreportage verkiezingsavond Irma Bruggeman

Geen opmerkingen: