dinsdag 25 mei 2010

BAM! 2010 overtreft alle verwachtingen - een impressie

Hoe moeten we het succes van BAM! editie 2010 uitleggen? Mooier dan een bezoeker op zijn weblog over BAM! schrijft kunnen we het zelf niet doen: “De kracht schuilt in de laagdrempeligheid, de mooie omgeving en vooral simpele uitstraling. Als je daar ook nog eens mooi weer bij hebt, is het zonde om dit feestje een jaar over te slaan.” Kijk! Daar zijn we het als organisatie nou roerend mee eens. Want als je dit feestje hebt overgeslagen dan heb je iets gemist. Ruim 11.000 bezoekers maakten het wél mee en zorgden er samen met alle artiesten voor dat de derde editie van BAM! een doorslaand succes werd.

BAM! werd wat het moest zijn: een druk, laagdrempelig, gezellig festival waar iedereen zich thuis voelt, en waar mensen genieten. Genieten van muziek, maar ook van kunst, theater en sport. Een journalist van de regionale Twentsche Courant Tubantia is aanwezig en maakt in de maandagochtendeditie gewag van een familie waarvan drie generaties op BAM! aanwezig zijn: oma (80), dochter (55) en kleinzoon (17). Dat ze het gedrieën naar de zin hebben blijkt wel uit het citaat dat Tubantia kan optekenen uit de mond van oma: “Een hele leuke sfeer. Daar geniet ik van.”

Nadat 's middags het festival officieel is geopend wordt het snel gezellig druk in het plantsoen. De sfeer is relaxed. Mensen drinken een biertje, liggen lekker in het gras en kijken naar de verschillende optredens op de twee BAM!-podia. Relatief onbekende acts zoals Ko ter Elst en Velvet Monk maken nieuwe fans. “Die jongen weet er wel een show van te maken,” vertelt een bezoeker. Ook bij de lounge is het gemoedelijk druk: veel festivalbezoekers chillen heerlijk in de banken die rondom het loungepodium zijn neergezet.

Een schot in de roos blijken ook de kinderactiviteiten van Le Trottoir. Het rosarium van het plantsoen is omgeturnd tot een echte sprookjestuin, en de voorstellingen van Bikkel en Bret vallen in de smaak bij de jongste BAM!-bezoekers.

Aan het eind van de middag wordt het drukker op het terrein. Mensen komen om de grote acts van het avondprogramma te zien. Zoals Anneke van Giersbergen die, zichzelf begeleidend op gitaar, het publiek weet te betoveren met haar stem. Later op de avond is het aan Postman om het BAM!-publiek in beweging te krijgen. En dat lukt! Het veld is inmiddels volgelopen: als festivalheadliner Caro Emerald haar optreden begint is het zelfs dringen geblazen.

Als in het plantsoen het programma ten einde is, en de echte feestbeesten de nacht naar een einde dansen op de BAM!-afterparty in Metropool is het voor de organisatoren en vrijwilligers al duidelijk: dit was de beste BAM! tot nu toe! “Heb je al dat volk gezien?” “Het had best een paar graadjes warmer mogen zijn, maar het publiek vermaakte zich uitstekend!” “Wat een feest hè?” De beveiliging en EHBO melden dat ze een rustige dag hebben gehad. We hadden niet anders verwacht op zo'n leuke dag. Dit smaakt hoe dan ook naar meer. BAM! is gegroeid, maar toch BAM! gebleven.

Volgend jaar weer? 100% zeker!

1 opmerking:

waitsee zei

Helemaal mee eens. Ik ben 's middags geweest en het was inderdaad opvallend, dat jong en oud zich aan het vermaken was. Hoewel ik nog niet veel van Caro Emerald gezien en gehoord had, wist ik wel, dat ze "groot" is, dus voor haar ben ik terug gekomen. Wat een drukte! Wat een sfeer! Ik ben meteen fan van Caro, maar ook van BAM FESTIVAL!