woensdag 8 juni 2011

'Luister, het gonst in de stad’

HENGELO – Een keer per jaar duurt het halen van boodschappen op zaterdagochtend in Hengelo voor Gerrit en Liede Top uit Delden lan­ger dan normaal. Dat is tijdens het Vocaal Festival Amusing Hengelo, het grootste vocale festival van Ne­derland. Gerrit en Liede Top genie­ten dan van de vele koren.


Deze zaterdag is het weer zover. Het festival wordt voor de zesde keer gehouden. Tachtig koren tre­den op veertien podia in de bin­nenstad op. Gerrit en Liede Top luisteren op het Brinkplein aan­dachtig naar het politiekoor. Zij: „Ik vind het geweldig, ik word er vrolijk van.” Hij: „ Al die verschil­lende stijlen, mooi hoor.”

Bornenaar Frans de Lenne neuriet op het Schouwburgplein mee met het nummer Stand by me dat het poprockkoor Young Entertain­ment Lichtenvoorde zingt. Hij heeft er net een optreden met ‘zijn’ koor Da Capo uit Saasveld opzitten in de foyer van het Ra­botheater. „Moet je horen, het gonst in de gehele stad. Iedereen is blij.” Zijn dirigente ResyWeer­nink uit Saasveld: „ Zo sta je als koor ook eens in het Rabotheater.

Het is leuk andere koren te horen. Bevalt het, dan blijf je staan. Zo niet, dan wandel je verder.” Haar collega Ria Degenkamp uit Marke­lo van het koor Mozart had er weer bij willen zijn, maar ze kon het koor niet compleet krijgen. Ze is toch naar Hengelo gekomen, on­der meer om ideeën op te doen.

Theaterkoor Multiple Noise uit Hengelo trad zaterdag voor de Twee Wezen in badjas op.
foto Lenneke Lingmont

In deWaterstaatskerk klapt het pu­bliek de handen stuk na de show van Musicalgroep Stardust uit Nij­verdal. In de kerk heeft een van de landelijke voorrondes plaats van het Nederlands Koor Festival. De jury roept poprockkoor The Essen­ce met leden uit Enschede, Den Bosch, Arnhem en Utrecht uit tot winnaar. Woordvoerder Robert Pe­ters van de organisatie spreekt van een perfect verlopen festival. „Het ging fantastisch, het lijkt wel alsof de deelnemers en het publiek elk jaar enthousiaster worden”, zegt Peters voordat hij aan de ‘derde helft’ begint. Gerrit Draaijer en Gert Burink van het koorWatzup uitWezep zitten dan al in de bus naar huis. Volgend jaar zijn ze weer van de partij, beloven ze.

Bron: TC Tubantia 06 06 2011

Geen opmerkingen: