woensdag 1 juni 2011

4 juni: Vocale invasie in Hengelose binnenstad

„Maak er een feestje van en sleep het publiek mee.” Het is het belangrijkste advies van de organisatie van Amu­sing Hengelo aan de koren.

De stress is er weer als vanouds, zoals elk jaar vlak voordat Amusing Hengelo losbarst. Zater­dag 4 juni is de zesde editie van het zangfestijn en de organisatie is erg druk met het regelen van aller­hande zaken. Van de voorberei­ding voor de opbouw van veertien podia, het maken van programma­boekjes tot het aansturen van tus­sen de tachtig en honderd vrijwilli­gers.

Maar organisator Rob Peters draait er zijn hand niet voor om. Hij heeft inmiddels de nodige erva­ring opgebouwd. Samen met het organisatiecomité worden de laat­ste puntjes op de i gezet.

Amusing Hengelo kent een belang­rijke opsteker: het evenement mag zich voortaan scharen in het rijtje van grote jaarlijkse gebeurtenissen in de stad. „De VVV en de Stich­ting Stadspromotie willen ons niet meer kwijt. Dat maakt ons trots. En daar hebben we hard voor ge­werkt”, zegt Rob Peters.
 
De organisatie van Amusing Hengelo is klaar voor de zesde editie.
Van links af Anja Meijerink, Rob Peters, Joop Dekker, Jenny Becker en Kitty ter Braak.
Foto: Toma Tudor
 Voor het eerst doet nu ook de Hen­gelose horeca mee. Het heeft even geduurd voordat die samenwer­king er was, zegt Peters. „Dat had te maken met de Nacht van Henge­lo die ervoor zit. Daar deed de ho­reca al aan mee. Nu werken de uit­baters met ons samen.” Het belang­rijkste gevolg voor het publiek is dat de afsluiting van het grote festi­val nu plaatsheeft op de plek waar de meeste horecaterrassen op uit­kijken: de Brinkstraat bij de Twee Wezen en Stravinsky. Juist deze plek, en de combinatie met de ho­reca, heeft geleid tot de organisatie van een echte Afterparty. Met een optreden van de Belgische a capel­lagroep D-Base. Het zijn zangers die vooral bekend zijn geworden door hun deelname aan het pro­gramma The Sing- off van SBS 6. „Een groep van naam waarmee we het festival afsluiten”, aldus de organisator.

Een andere opsteker voor de orga­nisatie is dat deze editie van Amu­sing Hengelo meetelt als voorron­de voor het Nederlands Koren Fes­tival. „Dat is een soort concours voor koren en Hengelo doet daar dus nu ook aan mee”, aldus Peters. De winnaar van de voorronde waar tien koren aan meedoen wordt tijdens de Afterparty aan de Brinkstraat gehuldigd.
Waar Amusing voor het eerst wel mee te maken heeft is een kleiner aantal koren voor deze zesde edi­tie. Waren het er in 2010 nog 110, dit jaar zijn het er 80. Dat heeft vooral te maken met de datum: het festijn heeft plaats vlak na He­melvaartsdag. „Dat zijn vaak dagen waarop mensen een langer week­end weggaan. Veel kleine koren vallen daardoor af”, zegt Anja Meijnders, ze is eveneens lid van het organisatiecomité. Ze ver­wacht dat aan de editie van 2012 weer meer dan honderd koren zul­len meedoen.

Bijzondere deelnemers zijn er dit jaar ook, zegt Meijnders. Zo is via via contact gelegd met het beroem­de Oegandese Kinderkoor Kidsge­ar Childrens Choir, dat toevallig die dag in Nederland is en ook in Hengelo zal optreden. „ Een mooie gelegenheid”, vertelt Anja Meijn­ders. „ De kinderen treden nu op aan het begin en aan het eind van het festival.”

Voor het eerst dit jaar wordt ook het Prins Bernhardplantsoen bij het festijn betrokken. Op deze sfeervolle plek worden workshops gehouden, onder andere djembé en Afrikaanse dans. De organisatie hoopt dat het zaterdag 4 juni droog blijft. „ Dat is bij de vorige edities ook altijd goed gegaan”, ver­telt Rob Peters. „We hebben wel eens een keer een fikse bui gehad, maar het feest is nooit verregend.”

Amusing Hengelo is op zaterdag 4 juni van 11.00 tot 17.00 uur. De koren tre­den op verschillende plekken in de bin­nenstad op. Daarvoor worden veertien podia opgebouwd, zowel binnen als buiten. Plekken waar de koren te zien zijn zijn onder meer: in het Rabothea­ter, in de bibliotheek, op het Brink­plein, bij De Appel, in de Molen-straat­ Nieuwstraat, in de Lambertusba­siliek, in de Wemenstraat, op Thiems­brug, in het stadhuis en in de Water­staatskerk. Zie voor de juiste tijden, de deelnemende koren en nog meer po­dia de site www. amusing- hengelo. nl

bron: TC Tubantia 26 mei 2011

Geen opmerkingen: