maandag 14 juni 2010

Hengelo danst door de wereld

Dansfestijn sfeervol slot maand van de amateurkunst Hengelo

Hengelo sluit deze zaterdagmiddag de maand van de amateurkunst af met de manifestatie Hengelo danst! De deelnemende groepen nemen het massaal aanwezig publiek mee op een lichtvoetige reis om de wereld. Een traditionele dans uit Moldavië, het Roemeense "Jiana" waarmee al honderden jaren lang het kwaad wordt bezworen. Of liever het even eigentijdse als het oer-Hollandse "keukenrek"? De dansgroep Dagro, onderdeel van het Nivon, beheerst ze allemaal. "We dansen wat ons voor de voeten komt"zegt secretaris Eef Nijhuis tegen het publiek.

Voor Dagro en het ook al tot het Nivon behorende Ivanica, dat verderop voor de Lambertusbasiliek danst, is het puur recreatief en ontspannend. Wat niet wegneemt dat wat ze laten zien zo goed mogelijk moet zijn. "We hebben een beroepsdanser als choreograaf en daarnaast een flink aantal dansleiders".

Over een aantal leden heeft hij niet te klagen. Dagro, waar de jeugd danst, telt 75 kinderen. Hoe anders is het bij de Hengeler Spöllers en Daansers. Ook zij zijn van de partij, maar wel met "inleen"dansers van de Schaddenrieders uit Enschede. "We hebben zelf nog maar vijftien actieve dansers. Dat is te weinig. Dus lenen we van elkaar", zegt één van hen. "De jeugd krijg je niet meer. En ouderen die met pensioen gaan willen geen verplichtingen".

Toch zijn het de jongeren die op de hoek Molenstraat/Nieuwstraat Zumba laten zien en buikdansen. Oriëntal Sensation noemen ze zich met dansen uit weer een ander deel van de wereld.

Bron: TcTubantia 14 juni 2010


Geen opmerkingen: